Deprem Riskli Yapıların Güçlendirilmesi

Değer Katan Projeler Güvenilir Hizmetler
"Projeleriniz için varız ve üretim zaman çizelgelerinizi uygun maliyetlerle tamamlamak için gerekli olan kaynakları sağlıyoruz."
Projelerimiz

Sunum Dosyası

Deprem Riskli Yapıların Güçlendirilmesi

B’ İnşaat olarak yapılarda her zaman yenilikçi bir bakış ile güçlendirme metotları geliştiriyor ve uyguluyoruz. Yapı güçlendirme projelerinde yapılara hiç bir zaman standart güçlendirme projelerinde olduğu gibi eleman bazında yaklaşım sergilemiyor, daha çok sistem bazında yenileme ve yapı içerisinde yapı tekniğini uygulama yoluna gidiyoruz.

Burada önemli olan nokta yapı güçlendirmede basit anlatımla ne kadar eleman eklenirse ve/veya güçlendirilirse o kadar iyi mantığıyla değil, yapıda kilit noktalara eleman yerleştirip yine önemli noktalardaki elemanları da güçlendirmek ve yapıya gelen deprem yüklerini de bu elemanlara taşıtabilmektir. Doğru yapılmış bir güçlendirme projesinde eski elemanların artık deprem yükü almıyor hale getirilmiş olması gerekmektedir. Şüphesiz bu durum detaylı bir mühendislik bilgi ve becerisi gerektirmektedir. 

 

 

Bu bağlamda  BH İnşaat her zaman vizyon olarak mühendislik alanındaki bilgisi ve sunduğu hizmetin kalitesiyle öne çıkmayı amaçlayan bir firmadır. Altında imzamız bulunan tüm yapıların da  bu denli detaylı ve bilinçli bir şekilde en ince ayrıntısına kadar hesap ve tahkik edildiğini sizlere bildirmekten her zaman onur ve mutluluklar duyarız.

 

BİNA GÜÇLENDİRME YÖNTEMLERİ
BETONARME SİSTEM İLE BİNA GÜÇLENDİRME

Betonarme sistem ile bina güçlendirme oldukça yaygın bir yöntemdir. Bu yöntemde bina güçlendirilirken öncelikli prensip binanın deprem anında oluşan yatay deprem yükünü taşıyabilir hale gelmesini sağlamaktır. Eski yapılar genellikle yatay deprem yükünü taşımakta yetersiz kalır ve bu nedenle risk teşkil ederler burada bina içerisinde doğru hesaplanılan yerlere betonarme perdeler eklenirek bina güçlendirme işlemine başlanır. Bina yatay deprem yükünü taşıyacak kadar perde ilavesi yapıldıktan sonra diğer elemanlarda ki zaafiyetlerin giderilmesi için ( kolonlar ve kirişler ) çalışmalara başlanır. Bunlar betonarme kolonların mantolanarak güçlendirilmesi ve betonarme kirişlerin kapasitelerinin arttırılması için karbon elyaf yada betonarme takviyeler ile güçlendirilmesidir. Doğru güçlendirilen binalarda kirişlere deprem anında daha az yük gitmesi beklenir. bu sebep ile doğru bina güçlendirme çalışmasında kirişlerin güçlendirilmeden kurtarabilir hale gelmesi hedeflenmelidir. Unutulmamalıdır ki bina güçlendirme işlerinde projelendirme ve hesap çok önemlidir. Binalar doğru güçlendirildiklerinde Güvenli hale gelirler.

 

Yukarıda bir güçlendirme uygulamasına ait fotoğraflar yeralmaktadır, mevcut yapı projesinin ardından da güçlendirilmiş yapı projesini incelediğinizde binaya simetrik şekilde güçlendirme perdelerinin elendiğini farkedeceksiniz bu sayede bina da oluşan deprem yüklerinin tamamı yeni eklediğimiz elemanlarca taşınabilmiş ve mevcut kirişlere giden yükler azaldığından kiriş güçlendirme işllemine de gerek kalmamıştır. 

 

Yukarıdaki resimde ise betonarme taşıyıcılı  binanın ana taşıyıcı sistemini nasıl yenileyerek güçlendirdiğimizi anlatmaktadır. Bina günümüzde otel olarak kullanılmaktadır ve İstanbul’un en sağlam binalarından birisidir.

ÇELİK İLE BİNA GÜÇLENDİRME

Çelik ile kolon güçlendirme sistemleri iki ana başlıkta ele alınmalı birinci metod:

Mevcut kolonların çevresine arada 1-2 cm boşluk bırakarak çelik giydirmenin yapılması ve birleşimin epoksi groud malzeme ile sağlanarak güçlendirmenin sağlanması yöntemidir bu yöntemde kolonlar fazlaca havim kazanmazlar ve kolon boyutları büyümediği için mimaride alan kayıpları meydana gelmez epoksi groud çok iyi bir birleşim aracı olduğundan çelik kabuk ve betonarme ana kolonda birbirlerine çok iyi bir şekilde birleşerek birlikte çalışmaları sağlanmış olur aşağıdaki fotoğrafta yer alan bina da bu yöntemi uyguladık ve kolon hacimleri büyümeden maksimum güvenlik sağlanmış oldu bunun yanında binanın yatay stabilitesini sağlamak adına da binaya ilace bir güçleendirme çekirdeği de yapılmıştır.

 

​ikinci metod: Bu metot aşırı eğilme etkisinde ve aşırı yetersiz kolonlarda kullanılan bir metotdur bu güçlendirme yönteminde mevcut betonarme sistemin etrafına bir dizi donatı ( inşaat çeliği ) montajı yapılır ve bu kısıma gövde mantosu denilir. gövde mantosunu mevcut kolona iç ankrajlar ile birleştiririz. ve gövde donatı işi tamamlanmış olur. daha sonra kabuk güçlendirmesi işlemi baslar burada gövde mantosunu çelik plakalar ile kaplarız ve bu plakaları yapmış olduğumuz gövde mantosu ile ortak çalışmaları için ankraj sistemi ile en içteki betonarme kolona kadar bağlarız. Bu ankrajlar gövde mantosu ankrajları ile değil ilave olan 8.8 yada 10.9 yüksek mukavemetli yeni tijler ile sağlanır. Sonuçta eğilme dayanımı inanılmaz derecede artmış bir kolon meydana gelir. bu sistemi yukarıdaki güçlendirmiş olduğumuz yapının albümünde inceleyebilirsiniz.

CFRP (KARBON FİBER TAKVİYELİ POLİMER) İLE BİNA GÜÇLENDİRME

Karbon elyaf kumaşlar yada karbon şeritler bina güçlendirme sektöründe genellike çekme yetersizliği gösteren elemanlarda kullanılmaktadır bunların başındada genel olarak kirişler ve döşemeler gelmektedir. Krişler ve döşemeler diğer metodlar ile güçlendirilmesi zor elemanlar olduğunda karbon elyaf güçlendirme bu elemanlarda ideal olmaktadır.

tr_TRTürkçe